Updated: 27.9.2009
Jeg gik på gymnasiet in byen Leiden i 50-erne. (I Holland går eleverne på gymnasiet fra de er 12 til 18+ - altså 6 år) Der lærte jeg de mange museer i Leiden at kende. (Dengang var adgangsprisen kun 25 cent eller fri adgang)
I museet "De Lakenhal" hænger der bl.a. det berømte "Laatste Oordeel" (Dommens dag) af Lucas van Leyden, malet i 1528, så lige i Luthertiden.
Dat var et meget spændende maleri, fordi der altid hang nogle gardiner for! Når man kommer et par gange en onsdag aftermiddag på sådan en stille og fredelig museum, begynder vogtere at kende dig. Engang spurgte jeg dem om de ville trække gardinerne fra. Det gjorde de storsindetJeg var straks lamslået of forskrækket. Der var NØGNE figurerer på maleriet! Meget nøgne og mange! Nøgen mænd men først og fremmest kvinder!. Der var nøgne mænd og kvinder, som på midterpanelet blev adskilt af klædte engle og rædsomme djævle. Til venstre panelet, hvor man ser himlen, går engle og de søde sjæle; til helvede på højre panelet går djævlene og skurkene.

Dengang måtte de nøgne ikke ses, og bestemt bestemt ikke af en 14 årig dreng midt i sin hormonforstyrrede pubertetsalder! Derfor gardinerne for maleriet! Da jeg turde kigge nøje på maleriet, opdagede jeg, at lige præcis "ingenting" kunne ses på de særlige steder.

Helt oppe på maleriet sidder Gud og han betragter det hele velvilligt, sammen med klædte, og så kedelige helgener. Det ser ud som om de helgener næppe er interesseret, som de stirrer fulstændig ligegyldigt frem. Men måske, fordi de er helgener, tør de ikke kigge på den untugtige forstilling dernede.

På højrepanelet ser helveden rigtig skrækkeligt ud, menneskene sluges op af en afskyeligt uhyre med ild i gabet. Derimod er himlen til venstre alt for kedeligt. Men som sædvanligt, er der ikke nogen middelvej.


En museumsmedarbejder kunne selvfølgelig ikke lade være med at lære den nysgerrigee dreng noget om middelalderen og renaissance, hvori Lucas van Leyden lige netop er en overgangsfigur, middelalderlig med sådan et religiøst motiv men menneskene er realistiske og efter naturen, de er ingen klicheer som helgene og englene.

Men al dette "nøgen" imponerede meget mere.