Hjem Home Thuis


Hans

 Bevæg din mus over de små billeder, de vokser af det.

De første 3 år af mit liv boede jeg på bondegården af min onkel Willem og faster Lena i Haarlemmerliede, fordi min mor døde ved min fødsel.
Huset eksisterer stadigvæk. Der bor et barnebarn af Onkel Willem og faster Lena. Men en bondegård er det ikke mere; nu er det en "Bed and Breakfast". Området er nu fredet som Naturpark
I 1941 giftede min far sig igen og familien med 5 børn blev genforened. Det var det første år af den anden verdenskrig. Billedet blev lavet i 1943, og det var barske tider. Måske er de ansigter derfor så alvorlige; kun min store bror Bert vovede en lille smil.
Vi kom til at bo i landsbyen Lisse. Far lejede et pænt hus på Tulpenstraat. Det var bygget i 1931, så det var knap 10 år gammelt. (det var det hus mest til højre af den husrække af fire)
Der i Lisse gik jeg til folkeskolen, på den romersk katolske Skt. Josef skole, med rigtig gammeldags strenge skolemestre, og ditto frøkener, som viste hvad ordet "disciplin" betegnede, og nogle gange udøvede den med hård hånd.
Fra 12 til 18, til gymnasiet "Bonaventura" i Leiden. Dengang var den franciskanske munk, Pater Geurts (hans kælenavn var "Buddha") rektor. De fleste lærere var "almindelige mennesker". Nogle var måske en lille smule excentriske, som vores kemi lærer Dr. van Woerden ("Mina"), han var i øvrigt en meget god lærer!
Efter min militær tjeneste (21 måneder!) studerede jeg på seminariet i Beverwijk til folkeskolelærer.
Et par år var jeg folkeskolelærer in Sassenheim på den "Pancratiusskole". Skolen var i et meget gammel bygning. Der var ikke centralvarme. I hver klasselokale stod en kakkelovn, og om vinteren skulle altid tidligt om morgenen et par af de lærere lave ild i den. Mèn i enhver klasselokale stod også en "salme cykel". Efter en grundige renovering af bygningen var der centralvarme, og en musik lokal med et klaver, og en musiklærer som spillede på det.
Mens jeg var laerer, læste jeg i aftenstider matematik. I 1966 bestod jeg den første del af den studium (nu kaldes "bachelor") og blev jeg lærer i mathematik (og noget mere) i Kerkdriel.
Jobbet i Kerkdriel tilbød også et hus! Så min kæreste Tineke O., datter af een blomsterløgdyrker i Lisse, og mig, vi kunne gifte os. Vi accepterede huset og giftede os i august 1966, lige før begyndelsen af skoleåret. I et sygehus i 'sHertogenbosch, i nærheden af Kerkdriel, fødtes vores begge sønner Bas (1967) og Merijn (1970).
I 1971 sluttede jeg min studium og var kandidat i matematik, og blev lektor på en landbrughøjskolen i Velp, omkring 10 km fra Arnhem. (senere Universitet "Larenstein" i Velp). Vi flyttede fra Kerkdriel til Rheden.
Og med tiden havde vi også råd til et stort hus.
Så 1986 blev det kalrt at min kære Tineke led af "Sklerose", og med årene blev det mere og mere alvorligt. Da jeg fik tilbuddet "Fortidspension", sagde jeg "meget gerne, mange tak", og så havde jeg tid til at forsorge hende, indtil hun døde i 1998.
I 1999 Gerda og jeg mødtes på internettet og siden 2000 har vi boet sammen i Randers.