Garn bliver til Skjorter

På et marked i Arnhem købte jeg dette garn til vævning. Egentlig brød jeg mig ikke om farven, men det så ud og føltes som bomuld - og jeg tænkte: Jeg kan farve det. Jeg spurgte om det var bomuld.

Der blev sagt ja..og glad var jeg.

Det har imidlertid siden vist sig at det er noget kunstgarn af en slags - og mine forsøg på at farve slog helt fejl, så...

Jeg besluttede at bruge det til trend og ville lave en god lang en- da jeg synes opsætningen af væven er så stort et arbejde at man lige så godt kan have trend til flere projekter.

Jeg har jo før lavet 15 meter til køkken- gardiner (se under vævning på min gamle hjemmeside) så hvorfor ikke ?

Hans har lavet et dejligt trendbord til mig, så jeg kommer lettere om ved at lave en stor trend.

Det er dejligt at det kan pakkes væk. Det er jo et skrummel at have stående i stuen, når det ikke bliver brugt..

Her har jeg lavet en trend på 15 meter bl.a. til noget skjortestof.

Her går det lystigt fremad. Vævekyndige ved, hvor vigtigt det er at have et ordentligt skel både foroven og forneden på trendbordet, ellers bliver det noget rod med trådenes orden i forhold til hinanden senere hen.

og en skellet nede

Her ligger den færdige trend på gulvet hjemme hos Hans i Holland.
(det var før han flyttede til Danmark)
Sådan en bunke kalder man for en fletning.

Der er 2 sådanne fletninger.

Der er bundet bånd eller sløjfer omkring flere steder ned ad de 15 meter, men det vigtigste er i skellene foroven og forneden.

Her er der gang i bomning... Garnet skal nu sættes på væven Det starter med at man stikker 2 pinde gennem de øverste 2 skel på de 2 fletninger. Disse pinde bindes fast til bagbommen, hvorefter man er klar til at rulle garnet derpå.

De 2 fletninger lægges nu fra bagbommen frem på hver side af den snor man kan se, der kommer ned fra oven på væven.

Herefter skal man helst være 2 om arbejdet, gerne 3 personer. Det er i hvert fald svært at gøre alene. Hans var meget interesseret og hjalp mig gerne. Her er vi hjemme i Aalborg, hvor jeg boede dengang indtil år 2000.

Han fik en opgave med at stå foran væven og holde stramt i de 2 fletninger, mens jeg stod bagved og rullede garnet på bagbommen. Af og til måtte jeg frem mellem bagbommen og Hans for med en almindelig grov redekam at fordele de mange tråde ordentligt.

Her er der gang i sølning. Søller er de bomuldstråde, der sidder lodret mellem de 4 sæt skafter, jeg her har sat væven op med. Midt i dem er der et øje, tråden skal igennem. Jeg vil væve et mønster, der hedder kipper...

Lad os kalde skafterne bagfra nr. 1, 2, 3 og 4. Nu sølles der ved at man med en slags hækkelnål henter en tråd gennem først et øje fra skaft nr. 1, derpå en tråd i et øje fra skaft nr. 2, en tråd i et øje fra skaft nr. 3 og endelig en tråd i et øje fra skaft nr. 4...... Det fortsætter man med til alle tråde er søllet...

Rækkefølgen af sølningen giver det mønster, man ønsker at opnå sammen med opbindingen af tramperne (de pedaler, man træder på nedenunder væven) og den rækkefølge man senere under vævningen tramper med.

Det vil føre for vidt også at komme ind på opbinding her.

Her kan man se, at trådene efter sølning er bundet men med en lille væveknude, der let kan trækkes op. Der er nok 8 tråde i hvert lille bundt til højre i billedet.

Nu er jeg kommet til ritning....
Her skal alle de søllede tråde gennem en kam. Man tager her et lille bundt tråde af gange  og trækker dem en for en ned mellem kammens tænder.
Der findes en flad slags hækkelnål (en ritnål) til det formål.  I kan se den titter op for at tage en tråd.

Her mangler faktisk et billede, der handler om frembinding til forbommen. Det er her det færdige stof senere rulles på efterhånden som vævningen skrider frem.
Nu kan det gå hurtigt fremad, hvis ikke man har søllet eller rittet forkert.
Det ser man hurtigt ved de første væveslag. Det er altid spændende, om der bliver et ordentligt skel til at skyde skytten igennem - eller der sidder nogle tråde, der skal rettes.

Her er så starten på vævningen af skjortestof.

Nede ved gulvet sidder tramperne.
Den rækkefølge man her tramper i mellem hvert væveslag er også med til at bestemme mønster...
Her er trampet 1, 2, 3. 4,  1. 2. 3. 4   o.s.v.
et med nogle striber samme trampning

men her har jeg eksperimenteret lidt.

Jeg kan ikke huske om det var 1,2,3,4,3,2,1,2,3,4... måske noget helt andet. Man har jo lov at lege lidt.

Nå...men blot min forklaring på noget af det, jeg kan finde på at gøre, hvis jeg kommer i vævehumør.

Jeg betragter migselv som en begynder i faget Der er så meget at vide, som jeg ikke ved. men det jeg har lavet indtil nu har været til stor fornøjelse for mig selv og min tidligere mand. Han ville allerhelst gå i skjorter, hvor jeg havde vævet stoffet.
Jeg må dog indrømme at det var ren bomuld.

Her er skjortestoffet så med trend af det hollandske garn og indslag af bomuld.

Jeg synes det er noget hårdt, men Hans er glad for skjorterne.
De er i hvert fald med i vask, hver gang.