Sinterklaas,
Hvem tror på ham?

skrevet til Gerdas Blog af Hans.

Sinterklaas blev født som Sankt Nicolai. Han var en biskop i Myra (Tyrkiet) i den tredje århunddrede.

Hans festdag er den 6 december, men aftenen før er den store aften for børn. I løbet af november holder Sint intogt i alle byer og landsbyer i Holland (og en del af Belgien og i Oldenburg område i Tyskland).

Han ankommer på en båd fra Spanien, men på land rejser han på en hvid hest.

Hans mange hjælpere hedder alle ”Zwarte Piet” (Sorte Per) der er sort. Ingen hved hvorfor.

Hesten er ikke en almindelig hest. Det kræver mere at være Sinterklaas-hest, fordi Sint rider på hest på tagene og han smider gaver gennem skorstenen in børnenes sko.Det er derfor at børn sætter deres sko ved skorstenen i november måned. I skoene lægger de gulerødder. halm og måske andre lækkerier til hesten.

Den 5 december har Sint meget tralvt, fordi han der bringer gaver til alle børn i landet. Der er nogle traditionelle som chocolade-bogstaver of speculaas-dukker. De sidste smager næsten som de danske brunkager og gives til de ugifte og Sint ønsker dem dermed en god partner i fremtiden.

Da ikke alle huse har en skorsten i nutiden, skal der improviseres, radiatoren er selvfølgelig en dårlig substitut, og emhætten duer heller ikke. Når børn stiller spørgmålstegn ved den slags begivenheder, er det ovre med deres tro på den næsten almægtige Sinterklaas, men dermed er festen ikke ovre!

Voksne fejrer stadigvæk Sinterklaas, men nu på den voksne måde. Tit trækkes der lod i famlilien, hvem laver/køber gaver til hvem. Og tit bliver gaverne brugt til at lave en lille smule sjov med hinanden

Jeg kunne f.eks give Gerda et par nøgler garn med et rim. I det rim beklager ”Sint” sig over hendes passion for håndarbejde.  (”Sint” er måske en lille smule jaloux fordi passionen ikke gælder ham!).

Sankt Nicolaus er skytshellige for søfolkene, måske fordi hans gravsted ligger i Bari (eller Venedig eller i mange andre Italienske havnebyer, siger de alle) i Middelalderen en af de vigtigste havnebyer i Italien.

I Danmark er der mange Sankt Nicolai-kirker, og tit er det i havnebyer.